Влиянието на бродерията върху емоционалното състояние на човек. Черният цвят кръстат шев ползи и вреди

AT модерно общество, където една жена през последните няколко десетилетия е възприела редица мъжки качества и отговорности, някога несправедливо забравеното ръкоделие става все по-популярно.

Осъзнавайки, че видът дейност, характерна за мъжете, влияе неблагоприятно на женската природа и вътрешен свят, нежният пол все повече предпочита творческите занимания пред някаква ръчна изработка.

Ползите от ръчното творчество

Според учените, изследвали проблема с женската енергия, всяка от жените има остра нужда от ръчен творчески труд. Благодарение на него тя намира мир и хармония във вътрешния си свят.

Ръкоделието помага да се отвлече вниманието от належащите проблеми, да излезе от състояние на стрес - следствие от натоварен ден.

Чрез активиране дясно полукълбона женския мозък, ръчното творчество преформатира нейното мислене, заменяйки баналните стереотипи с нестандартни идеи, подобрява артистичен вкусръкоделници. Този тип духовно развитие на жената допринася за нейното самоизразяване, дава възможност да се насладите на създаването на шедьовър и повишава самочувствието на майсторката.

Предимства на бродерията

Според компетентни психолози сред най ефективни начиниРазвитието на творческия потенциал на жената включва бродерия.

Според наблюденията на експерти, бродерията бързо и ефективно успокоява нервната система и предотвратява появата на стресови ситуации в живота на съвременната жена.

Много по-лесно е човек, който се интересува от бродерия, да се концентрира, което означава, че този вид ръкоделие подобрява вниманието по най-добрия възможен начин.

Трябва също да се отбележи, че разкритите в хода на медицински изследвания факти, че в процеса на правене на бродиране

  • активират се фините двигателни умения на ръцете;
  • стимулират се множество точки на ръцете, които са отговорни за проекцията на вътрешните човешки органи;
  • кръвното налягане пада до нивото на общоприетата норма.

Много жени, след като са усвоили тайните на бродирането, не се ограничават до схеми, налични в Интернет. Те сами правят диаграми и рисунки на бъдещи бродирани платове, което ефективно се развива логично мислене, активно тренира логика. Начинаещите майсторки могат да закупят бродерия rto в онлайн магазин.

В края на усърдната си творческа дейност жената получава морално удовлетворение. Чута от устата на нейните роднини и приятели, оценката за свършената работа значително ще повиши нейното самочувствие, ще се превърне в мотиватор за нови постижения в тази област.

От голямо значение е естетическото удоволствие от бродирането. Едно произведение на декоративното изкуство, създадено от жена, е изключително, единствено по рода си. Особено усещане предизвиква майсторката, която украсява света около себе си с талантливите си ръце.

Бродерията може да бъде в основата на уникален подарък. Подарен на роднини или приятели, такъв подарък без съмнение ще бъде високо оценен от тях.

Бродерията, като един от най-често срещаните и обичани видове ръкоделие, ще ви помогне да намерите съмишленици. В допълнение, този вид творчество е чудесен начин да се сближите с детето си, което иска да се поучи от майчинството и да прекарват свободното си време заедно.

За ползите за здравето от ръкоделието

AT последните годинив различни страниима прилив на интерес към ръкоделието.

Природата взима своето, а жените отново искат да се чувстват като жени – слаби и беззащитни. Те бродират, тъкат мъниста, изработват мъниста и дрехи от вълна, занимават се с пачуърк и капитониране. Може би това е един вид "подсъзнателна психотерапия"

В суматохата на градския живот дамите активират рационалното си лявополукълбово логическо мислене, като почти не оставят място за творчество. По време на ръкоделие се стартира процес в дясното полукълбо, нелогичен, спонтанен - творчески.


И ръкоделието може да се нарече най-истинското психотехника, благодарение на което възстановяваме семейната връзка и затова е много правилно да преподаваме умения за бродиране и шиене на момичета от самото ранна възраст. Често женската психотерапия съдържа връщане към произхода, това е опит да се реконструира семейната линия, енергийният поток, който ни е даден от нашите майки, баби, прабаби.



Много случаи са условно разделени на мъжки и женски


Има стереотипна представа, че истинският мъж трябва да може да борави с чук, а също така да планира, реже и поправя всякакви неизправности в къщата. От своя страна ние априори даряваме представителите на по-слабия пол с умение да готвят, шият, плетат ...

Единственото нещо е това модерни хоравсе по-малко се занимават с чисто мъжки и чисто женски дела. Мнозина в офисите натискат същите клавиши на компютъра, а у дома също натискат, само бутоните на пералнята, микровълновата печка, дистанционното управление на телевизора. Влияе ли такава универсалност на професиите върху човешката същност? Учените са сигурни, че влияе и то как!

И вече, използвайки примера на по-слабия пол, те доказаха, че отхвърлянето на ръчния труд прави жените по-малко женствени и този процес се случва на хормонално ниво.

Доскоро като хипотеза се появяваше следният факт, че половите хормони при жените оказват силно влияние върху избора на професия.

Учени от университета в Пенсилвания решиха да тестват тази версия и организираха проучване, в което изследваха професионалните предпочитания на жените с различни нивахормони. И така, момичетата с вродена хиперплазия, при които нормалното производство на „женски“ кортизол е нарушено в надбъбречните жлези и има прекомерно освобождаване на андрогени (мъжки полови хормони), имаха повече „мъжки“ интереси.

Те избраха професии в областта на технологиите, инженерството и математиката.


Учените смятат, че има обратна връзка: точно както хормоните влияят върху избора на професия на жените, така и класовете могат да повлияят на нивата на хормоните.

Ако една жена е принудена да се занимава с тежък физически труд, тя може в крайна сметка да загуби своята женственост, придобивайки груби физически черти.

Съответно, представителите на по-слабия пол, които обичат чисто женските дела - плетат, шият, бродират например с кръст - са по-женствени и имат уравновесен характер.

Ето как се регулира на хормонално ниво. Правейки малки движения с ръцете си, например по време на бродиране, жените по този начин неволно подобряват работата на хипоталамо-хипофизната система, която контролира производството на лутеинизиращ хормон (стимулира секрецията на естроген от яйчниците), фоликулостимулиращ хормон (от него зависи репродуктивната система), пролактин (влияе на млечните жлези) и други важни хормони.


„Ръкоделието, което се извършва чрез движения, които активират фината моторика, изравнява хормоналния фон в тялото“, обяснява главният лекар на един от столичните медицински центровеИрина Кратинская. - Защо например децата трябва да развиват фината моторика, за да говорят по-добре? Така се установяват мозъчните връзки. Същото се случва и с ръкоделието. Като цяло хипоталамо-хипофизната система се регулира сама - намаляването на нивото на едни хормони води до повишаване на други.

Този процес обаче може да бъде подпомогнат със собствените ви ръце - взимате игла и конец и бод по бод..."

Когато се занимаваме с този или онзи вид ръкоделие, ние действаме върху нервните окончания на ръцете и това, разбира се, не може да не ни засегне. И така, какво се случва с нас, когато шием, плетем, бродираме?

Ръчна бродерия

Лекува главоболие и шум в ушите, умствена умора, нервно напрежение, възпалителни заболявания на половите органи, навяхвания, професионални заболявания на ръцете и краката, хранителни разстройства, заболявания на отделителната система, кръвоносната и лимфната системи. Премахва щетите и злото око, предпазва от външни негативни влияния.

Машинна бродерия
Лекува заболявания на органите на слуха, травми на черепа и последствия от мозъчно сътресение. Помага за възстановяване на интуицията.





Макраме

Лекува сърдечни и бъбречни заболявания, нервно главоболие, болки в стомаха, облекчава спазматични болки в мускулите, болки в костите поради стари наранявания, облекчава раздразнение, възбуда, спазми при глад, сънливост, хормонални нарушения. Макрамето не се препоръчва за хора с чувствителна кожа и лошо съсирване на кръвта.

мъниста

Лекува безсъние, разсеяно внимание, главоболие и зъбобол, метаболитни нарушения, хронични респираторни заболявания, конвулсии. Това е едно от най-ефективните средства за премахване на щети, зли очи, клевети, проклятия, хипноза и други насочени негативни влияния.

Изгаряне на дърва.

Облекчава напрежението, нервните тикове, помага при лечението на хронични настинки, язви, заболявания на стомаха, дванадесетопръстника и панкреаса, ускорява лечението на навяхвания, намалява болката при конвулсии, нормализира кръвното налягане. Дим не може да се диша. При алергични заболявания и специална чувствителност към миризми не се препоръчва изгаряне. Освен това не носете вкъщи работа, свързана с прегаряне, извършена другаде.




Резба и рисуване върху дърво.

Лекува късогледство, помага при алергичен дерматит, наранявания, натъртвания, хематоми, подпомага заздравяването на язва на дванадесетопръстника, лекува гастрит, бронхит, задух, нарушения на вестибуларния апарат, увреждане на черния дроб, блуждаещ бъбрек, сънливост, хипотония, нервна кашлица, различни фобии



тъкане

Лекува полиартрит, нервни тикове, депресия, хипотония, умствена умора, загуба на сили, главоболие от претоварване, агресивност, укрепва паметта.


Шиене

Най-силно е въздействието върху очите, ръцете и индиректно върху мозъка. Лекуват се сърдечни заболявания, свързани с нарушение на ритъма, кръвното налягане се понижава, вътречерепното налягане се нормализира, предотвратяват се или облекчават нервни сривове, шокове, главоболие, безсъние, умора, намалява склонността към запек и подуване на корема, подобрява се състава на кръвта.


Шиене на интериорни предмети

Лекува главоболие, свързано с климатичните условия, заболявания на черния дроб, далака, бъбреците, облекчава, нервен стрес, умора на очите, шум в ушите, подуване на клепачите и пръстите, стимулира дейността на стомаха и метаболитните процеси в организма.



Шиене на меки играчки, думок

Лекува алергии, депресия, агресивност, мания, заболявания на храносмилателния тракт, летаргия, сънливост, заболявания на ръцете, помага при физическа и умствена умора, нарушена координация, нарушения във вестибуларния апарат, ненаследствени заболявания на кръвта, нарушена мозъчна функция, загуба на ориентация във времето, намалява налягането.



Пачуърк, юрган (пачуърк техника)

Лекува главоболие, различни новообразувания в тялото, втрисане, алергии към вълна, болки в краката и спазми, настинки и възпаления на дихателните пътища, заболявания гласни струни, кървене от носа, лошо съсирване на кръвта, нарушения на кръвообращението в краката, летаргия.



плетене

Лекува сърдечно-съдови заболявания, храносмилателни разстройства, зъбобол и главоболие, възпаление на бъбреците, заболявания нервна система, помага при наранявания на гръбначния стълб, мозъчно сътресение, помага за възможно най-бързо излизане от депресията и помага за понасяне на тежки сътресения.


Плетене на една кука

Помага да се отървете от главоболие, зъбобол и болки в ушите, лекува настинки и сърдечни заболявания, склероза, инхибиране на нервните процеси.

ръкоделие,особено бродерия, в различни страни са били ангажирани както прости селски жени, така и монашески стари жени, както и някои кралици, принцеси, боляри, съпруги на търговци.


Паметниците на шивачеството като ценни предмети бяха подарени на представители на духовенството на други православни страни.Такава бродерия се извършваше върху скъпи тъкани с копринени нишки, често с най-тънките нишки от чисто сребро и злато, с помощта на естествени скъпоценни камъни и перли.




От древни времена славяните и другите народи по света са направили повечето предмети от бита със собствените си ръце. Жените са сеели, жънели и обработвали лен и коноп. Те предяха, тъкаха и шиеха дрехи от платно и ги украсяваха. В работата се включиха и деца. От ранна възраст момичетата започват да подготвят зестра за себе си: нещата се поставят в кутия и затова зестрата се нарича още „кутии“.


Днес високо се ценят картини, бродирани със сатен и кръстат бод, както и ръчно изработени предмети за интериора: мебели, резбовани фигурки, покривки, салфетки, поставки за саксии, кърпи и др. Специално място заемат бродираните дрехи, бродерията върху дрехите винаги е уникална и няма да остави собственика на такова нещо незабелязано.


Днес бродираните картини и гоблени са много популярни. Тази страхотна украса за дома, която пази топлината на ръцете на бродерката, е уникално произведение на изкуството.



Днес ръкоделиее завладяващ, творчески процес, който ви позволява не само да избягате от належащите проблеми, но и да създавате красиви картини, пана, дрехи, предмети от бита и интериорен декор със собствените си ръце, които ще радват вас и вашите близки в продължение на много години.

Кръстосаният бод - хобито на аристократите от Средновековието - сега бързо набира популярност. За да разсеем най-често срещаните митове за кръстат бод, написахме тази статия.

Често при споменаването на кръстат бод се появява скептицизъм. Обикновено това хоби се счита за поне странно и безполезно, без да се знае за ползите от него.

Без да навлизаме в медицински термини - не за това е нашата статия - нека кажем за основните ползи за здравето - медитативни. Подобни движения от същия тип за достатъчно време - и има известна медитация. Просто, но много точно обяснение.

Оказва се хоби плюс медитация, отличен съюз. Тоест, човек, който се занимава с кръстосано шиене, поне ще бъде много по-малко нервен и ще успокои нервната си система без никакви хапчета и отвари. Съпрузи, искате ли жените ви да станат нежни и мили?

Сега към основната образователна програма - най-често срещаните митове за кръстат бод:

Първият мит за кръстосания бод е изключително женска професия

Ще се изненадате, но в Азия кръстосаният бод е чисто мъжко занимание. Не разбираме мистериозния изток, но съотношението жени/мъже като количество расте именно в полза на последните.

Добре, хора. За деца от двата пола такова хоби развива фини двигателни умения, помага да се премахне хиперактивността и да се научат да се концентрират и концентрират.

Между другото, забавна статистика (все още не можем да се успокоим за мъжете). Една от най-често срещаните професии за мъжете, които решават да вдигнат кръст в пенсия, е военен, това е всичко.

Вторият мит за кръстат бод е лесен

Няма да твърдим, че по сложност е на ниво с програмирането или висша математика. Въпреки това не по-малко усилия и грижи си заслужават. Вярвам личен опитмного часове на съзерцаване на жена, бродираща с кръст, не е лесно хоби.

Освен това, както във всеки бизнес, има различни степени на сложност. Има няколко вида особено сложни шевове, които не са толкова лесни за овладяване. Има банална точност, коректност и красота. Именно от това една и съща картина ще изглежда на две различни хораразлично.

Третият мит: кръстосаният бод е скъпо хоби

Разбира се, цената на конец за една снимка е по-скъпа от пакет сол. Но поради сегашното разпространение на това хоби, цената на един стартов комплект ще бъде приблизително колкото цената на два или три билета за кино.

При положение, че картината се бродира средно месец-два, това е съвсем поносимо, нали?! В допълнение, къщата ви ще бъде украсена с картина, бродирана от любимия човек, какво може да бъде по-добре?

Мит #4: Кръстосаното шиене е скучно.

Е, да, като "екшън" отстъпва на холивудските екшъни, разбира се. Всъщност зад бродерията можете да подредите мислите си и да обмислите някакво решение.

Или бродирайте под телевизора, ако тишината ви потиска. Е, като цяло - необходимото внимание при бродиране едва ли ще ви даде причина да скучаете!

Пети мит - само цветя и натюрморти се бродират с кръст

Всъщност, теоретично, можете да бродирате всичко. Да, и практически същото. В интернет има специални услуги, които ви позволяват да получите диаграма от всяка снимка. Така че можете да бродирате почти всичко - от кола до снимка на семейната ви двойка.

Тук не е толкова очевидно - кръстат бод.

Върху човешкото тяло има точки, при излагане на които въздействаме на определени вътрешни органи. Той може както да причини неразположение и заболяване, така и да помогне за заздравяването и възстановяването на органите. Такова лечение се извършва от мануални терапевти.

Ръкоделието и майсторството, както се оказва, също е вид мануална терапия. Когато се занимаваме с този или онзи вид ръкоделие, когато работим, ние действаме върху определени точки - нервните окончания на ръцете и пръстите ни,и ни засяга.

И така, какво се случва, когато шием и плетем, режем и режем, тъчем и бродираме?

Бродерия (ръчна):
Лекува главоболие, шум в ушите, умствена умора, нервно напрежение, възпалителни заболявания на половите органи, навяхвания, професионални заболявания на ръцете и краката, хранителни разстройства, заболявания на отделителната система, кръвоносната и лимфната система. Премахва щетите и злото око, предпазва от външни негативни влияния.

Бродиране (машинно):
Лекува заболявания на органите на слуха, травми на черепа и последствия от мозъчно сътресение. Помага за възстановяване на интуицията.

Макраме:
Лекува сърдечни и бъбречни заболявания, нервно главоболие, болки в стомаха, облекчава спазматични болки в мускулите, болки в костите поради стари наранявания, облекчава раздразнение, възбуда, спазми при глад, сънливост, хормонални нарушения. Макрамето не се препоръчва за хора с чувствителна кожа и лошо съсирване на кръвта.

Изработка на мъниста:Лекува безсъние, разсеяно внимание, главоболие и зъбобол, метаболитни нарушения, хронични респираторни заболявания, конвулсии. Това е едно от най-ефективните средства за премахване на щети, зли очи, клевети, проклятия, внушения и други насочени негативни влияния.

Изгаряне на дърва:Облекчава напрежението, нервните тикове, помага при лечението на хронични настинки, язви, заболявания на стомаха, дванадесетопръстника и панкреаса, ускорява лечението на навяхвания, намалява болката при конвулсии, нормализира кръвното налягане. Дим не може да се диша. При алергични заболявания и специална чувствителност към миризми не се препоръчва изгаряне. Освен това не носете вкъщи работа, свързана с прегаряне, извършена другаде.

Резба и рисуване върху дърво:Лекува късогледство, помага при алергичен дерматит, наранявания, натъртвания, хематоми, подпомага заздравяването на язва на дванадесетопръстника, лекува гастрит, бронхит, задух, нарушения на вестибуларния апарат, увреждане на черния дроб, блуждаещ бъбрек, сънливост, хипотония, нервна кашлица, различни фобии .

Лозоплетене:
Лекува полиартрит, нервни тикове, депресия, хипотония, умствена умора, загуба на сили, главоболие от претоварване, агресивност, укрепва паметта.

Шиене:Най-силно е въздействието върху очите, ръцете и индиректно върху мозъка. Лекуват се сърдечни заболявания, свързани с нарушение на ритъма, кръвното налягане се понижава, вътречерепното налягане се нормализира, предотвратяват се или облекчават нервни сривове, шокове, главоболие, безсъние, умора, намалява склонността към запек и подуване на корема, подобрява се състава на кръвта.

Шиене за интериорна декорация: Лекува главоболие, свързано с климатичните условия, заболявания на черния дроб, далака, бъбреците, облекчава нервния стрес, умората на очите, шума в ушите, подуването на клепачите и пръстите, стимулира дейността на стомаха и метаболитните процеси в организма.

Шиене на меки играчки, възглавници:
Лекува алергии, депресия, агресивност, мания, заболявания на храносмилателния тракт, летаргия, сънливост, заболявания на ръцете, помага при физическа и умствена умора, нарушена координация, нарушения във вестибуларния апарат, ненаследствени заболявания на кръвта, нарушена мозъчна функция, загуба на ориентация във времето, намалява налягането.

Пачуърк:Лекува главоболие, различни неоплазми в тялото, втрисане, алергии към вълна, болки в краката и спазми, настинки и възпаления на дихателните пътища, заболявания на гласните струни, кръвотечение от носа, лошо съсирване на кръвта, нарушения на кръвообращението в краката, летаргия.

Плетива:
Лекува сърдечно-съдови заболявания, храносмилателни разстройства, зъбобол и главоболие, възпаление на бъбреците, заболявания на нервната система, помага при наранявания на гръбначния стълб, мозъчно сътресение, помага за бързо излизане от депресията и помага при тежки сътресения.

Плетене на една кука:
Помага да се отървете от главоболие, болки в зъбите и ушите, лекува настинки и сърдечни заболявания, склероза, инхибиране на нервните процеси, чернодробни и бъбречни заболявания, остеохондроза, умора и болки поради стари травми.

Плетене на вилица:Облекчава нервно главоболие, болки от стари наранявания, подуване на краката, суха кожа, помага за възстановяване на силите при изтощение на организма, подобрява състоянието на косата и ноктите, забавя стареенето на организма, лекува нарушения във вестибуларния апарат. апарат, лошо съсирване на кръвта, кървене от носа, различни страхове.

Плетене на плетачни машини:
Няма терапевтичен ефект, но помага за прочистване на организма от натрупаната негативна енергия.

Фриволите на дантела:Помага при лечение на възпалителни процеси, главоболие, хипертония, крампи на краката, навяхвания, болки в ставите, полиартрит, кървене от носа, свръхчувствителносткожа, нарушения в работата на вестибуларния апарат, лезии на централната нервна система.

Бобина дантела:Лекува възпалителни главоболия, болки в зъбите и ушите, екземи, вътрешни язви и рани, крампи на краката, възпаления и заболявания на червата, възпаления на отделителната система, възпалителни заболявания на носа, обща раздразнителност и ангина пекторис. Помага за облекчаване на страха, справяне с различни комплекси, забавя стареенето на слуховите органи и общото стареене на тялото, облекчава шума в ушите.

Игла:
Помага при дисбактериоза, пролапс вътрешни органи, алергии към храни и тъкани, спазми на мускулите на лицето и шията, отслабване на зрението поради нервен шок, намалява раздразнителността, лекува нарушения на координацията, респираторни заболявания, възпаление на лимфната система, високо вътречерепно налягане.

Бродирана дантела:
Лекува сърдечно-съдови заболявания, хронични заболявания без обостряне, конвулсии, постстресови заболявания, фобии, необичайни промени в гласа, раздразнителност, безсъние, загуба на сила, нарушения на вестибуларния апарат, пълнота, причинена от нарушения във функционирането на нервната система, възпаление на храносмилателния тракт.

Исакова Ирина

Хипотеза на моето изследване: ако човек обича бродерията, тогава неговият емоционално състояние.

Цел на изследването:идентифицирайте връзката между емоционалното състояние на човек и такава дейност като кръстосано шиене . За да постигна целта си, трябва да реша следното задачи:

  1. Проучване на литературни източници и интернет ресурси за историята на развитието на кръстосания бод.
  2. Изберете опция за бродиране.
  3. Обмислете работните стъпки.
  4. Вземете инструменти и материали.
  5. Запомнете правилата за безопасност
  6. Следвайте техниката на бродиране.
  7. Извършете икономическа оценка .
  8. Свърши работата.
  9. Да проучи мнението на съученици и учители за бродирани продукти.
  10. Харча социологически изследваниясред различни групи от населението: ученици, учители за способността и желанието да се научат да бродират
  11. Формулирайте заключения.

Обект на изследване:ръкоделие.
Предмет на изследване:кръстат бод.

Методи и техники на изследване: наблюдение, практическа работа, разговор, работа с литературни източници и интернет ресурси, анкетиране, анализ.

е, че неговите резултати ще помогнат на съучениците си да променят отношението си към ръкоделието.

моя хипотезабеше потвърдено.Според резултатите от изследвания материал, наблюдения установих, че:

бродерията влияе върху емоционалното състояние на човек;

правилно организираните и строго дозирани класове допринасят за възстановяването и укрепването на здравето ;

в резултат на съвместни дейности (майка ми и аз) изпитахме радостта от общуването помежду си;

са получили чувство на удовлетворение от работата си;

придобитите знания ще бъдат полезни в живота: салфетките, украсени с бродерия, са органично включени в декора на модерен апартамент и играят важна роля в декорирането на ежедневието.

Изтегли:

Преглед:

Регионална научно-практическа конференция младши ученици"Първо откритие"

Раздел: приложно изкуство

Длъжност:„Влиянието на бродерията върху емоционалното състояние на човек“

Месторабота: Гофицкое,

MKOU средно училище № 6, 4 клас.

Ръководител: Манаенко Зинаида Юриевна,

Учител начално училище MKOU средно училище №6

2012 г

Въведение

Майка ми ме научи да бродирам. В началото нищо не ми се получаваше, но след това работата ми започна да излиза по-спретната и красива и всеки път бях възхитен от работата си. Вярвам, че всяко момиче трябва да може да бродира, защото бродерията носи огромен положителен заряд от емоции в душата на човек, човек свети от щастие.
Хипотеза на моето изследване: ако човек обича да бродира, тогава емоционалното му състояние се подобрява.

Цел на изследването:идентифицирайте връзката между емоционалното състояние на човек и такава дейност като кръстосано шиене. За да постигна целта си, трябва да реша следнотозадачи:

  1. Изучавайте литературни източници иИнтернет ресурсиза историята на развитието на кръстат бод.
  2. Изберете опция за бродиране.
  3. Обмислете работните стъпки.
  4. Вземете инструменти и материали.
  5. Запомнете правилата за безопасност
  6. Следвайте техниката на бродиране.
  7. Извършете икономическа оценка.
  8. Свърши работата.
  9. Да проучи мнението на съученици и учители за бродирани продукти.
  10. Провеждане на социологически изследвания сред различни групи от населението: ученици, учители относно способността и желанието да се научат да бродират
  11. Формулирайте заключения.

Обект на изследване:ръкоделие.
Предмет на изследване:кръстат бод.

Методи и техники на изследване: наблюдение, практическа работа, разговор, работа с литературни източници и интернет ресурси, анкетиране, анализ.

Практическата значимост на работатае, че неговите резултати ще помогнат на съучениците си да променят отношението си към ръкоделието.

Литературен прегледи интернет ресурси.

Нашият любим кръстат бод (Приложение 2) има своя собствена история. Няма точна информация къде и кога се е появила шевицата. Почти няма оригинални шевици от 12 век. Но изображенията на дрехи и предмети от интериора показват, че бродерията се е появила много по-рано. В различните страни моделите се различават по стил и използвани цветове. Бродерията отразяваше националния колорит и собствената визия за красотата на всяка нация. AT Западна Европабродерията с бродерии става особено популярна през 16 век. По това време тя се състои предимно от библейски истории и текстове, които комбинират различни техники. До края на 18 век класическият кръстат бод започва да преобладава върху моделите за бродиране. И по темата за бродерията те станаха по-разнообразни. На Изток традиционно се използват бродерии за украса на домакински съдове - килими, пелерини, чанти за опаковки. В Русия бродерията винаги е била много символична. Някои модели са родени в древни времена и носят отпечатъка на езически символи. Находките на археолозите свидетелстват, че в Русия те са били бродирани през 10 век. Постепенно бродерията придобива всичкопо-широко разпространени в украсата на костюми и предмети от бита.. (http://en.wikipedia.org)

Избор на опция за бродиране

Беше ми трудно да избера картина от различни варианти. Помислих добре ... Наистина харесвам анимационния филм "Смешарики", затова реших да бродирам героинята на този анимационен филм - Нюша (Приложение 1).

Цветов спектър

Схема на мисленеБезопасност и здраве при работа

Инструменти, приспособления

Трябва

Мулине

Салфетка "Нюша"

Технология на производство

Инструменти и материали.

Да правя ръчна бродериянеобходими са плат, конци и прост набор от инструменти - игли с подходяща дебелина, обръч, ножица, напръстник. Платът се препоръчва да се използва с голямо тъкане на дялови и напречни нишки. В този случай няма нужда от специално платно: бродирането се извършва чрез хващане на 2 нишки от основния плат с игла. (приложение 3)

Правила за безопасност

За да не навредите на тялото си, трябва да спазвате предпазните мерки. (приложение 4)

Техника на бродиране.

След това трябва да следвате техниката на бродиране. (Приложение 5).

Икономическа оценка

Разходите за изработка на салфетка (таблица 1)


Надписи на слайдове:

Регионална научно-практическа конференция на младши ученици "Първото откритие" Автор на работата: Исакова Ирина Място на работа: с. Gofitsky MKOU средно училище № 6, 4 клас. Ръководител: Манаенко Зинаида Юриевна, начален учител, МКОУ средно училище № 6, 2012 г. „Влиянието на бродерията върху емоционалното състояние на човек“

Работа, извършена от мен и майка ми

Хипотезата на моето изследване: ако човек обича да бродира, тогава емоционалното му състояние се подобрява. Целта на изследването: да се установи връзката между емоционалното състояние на човек и такава дейност като кръстосан бод. За да постигна тази цел, трябва да реша следните задачи: Да изучавам литературни източници и интернет. Изберете опция за бродиране. Обмислете работните стъпки. Вземете инструменти и материали. Запомнете правилата за безопасност Следвайте техниката на бродиране. Извършете икономическа оценка. Свърши работата. Да проучи мнението на съученици и учители за бродирани продукти. Провеждане на социологическо проучване сред различни групи от населението: ученици, учители за способността и желанието да се научат да бродират Формулирайте заключения.

Из историята на бродерията

"Смешарики"

Схема на мислене

Инструменти и материали

Необходимо е: ​​Спазвайте: "Правила за безопасност" Следвайте: "Техника на бродиране"

Икономическа оценка № Наименование Разходна цена (рубли) 1. Плат „Аида” платно № 16, бял цвят 15x20 см 25 рубли. 2. Конци "Мулине" 4 бр. 28 търкайте. 3. Комплект игли 25 рубли. Общо: 78 рубли.

Екологична обосновка

Шевицата има лечебен ефект

Разработване на въпросници

Въпросник сред децата

Резултати от въпросника № Въпроси Ученици Учители да не да не 1. Можете ли да бродите с кръст? 40% 60% 50% 50% 2. Повдига ли се настроението ви, когато бродирате? 90% 10% 100% - 3. Бродираш ли сега? 24% 76% 10% 90% 4 Искате ли да се научите да бродирате? 53% 47% 70% 30%

Резултати от анкетата № Въпроси ученици учители да не не знам да не 1. Бродирали ли са вашите баби или майки? 48% 10% 56% 87% 13% 2. Вашите баби или майки бродират сега? 28% 28% 44% 4% 96% 3. Когато бродират, подобрява ли им се настроението? 70% 0 30% 80% 20%

Резултатът от работата ми

Преглед:

Приложение 1

Текстове за слушане.

Сега слушате две кратки истории, какво мислят хората за Хелоуин. Бъдете внимателни и разберете отговора на въпросите: Кой обича Хелоуин? Кой смята, че Хелоуин е глупав празник? Кой организира партитата на Хелоуин? В коя страна Хелоуин е по-малко популярен?

  1. здрасти Аз съм Кейт. Харесвам Хелоуин. Обикновено се обличам като вещица или призрак. С приятелите ми организираме партита за Хелоуин. Украсяваме стаята с прилепи, котки, призраци и тикви. Всички гости идват в костюми. Това е правило. Прекарваме си чудесно.
  2. Здравейте. Казвам се Моника Браун. Аз съм от Германия. Този празник не е толкова популярен в моята страна. Изобщо не ми харесва. Мисля, че е толкова глупаво да се обличаш като вещици, прилепи, котки и така нататък. Не ги разбирам. Но децата ми харесват този празник многои посещавайте Хелоуин партита с удоволствие.