Тъкане на макраме за начинаещи. Как да направите макраме правилно с помощта на схеми за тъкане

Можете да направите чанта красива гривнаот конци за себе си, а също и саксии за цветя, панели за дома, след като прочетете за тъкането на макраме за начинаещи.

Прости модели на макраме за начинаещи


Да започнем с основите. За работна употреба:
  • нишки;
  • ножици;
  • здрава основа.

По принцип можете да вземете всякакви конци и дори въжета, но от памучните стават най-текстурираните и красиви неща, а от белите найлонови стават прекрасни саксии.


Като солидна основа вземете твърд правоъгълен предмет: дървен дъска за рязане, дебел шперплат или дори голяма книга.

Както можете да видите, нямате нужда от нищо необичайно за макраме, със собствените си ръце ще създадете красиви неща от това, което е на разположение. Остава да говорим за основните модели, които са лесни за изпълнение дори за начинаещи. Ето етапите на подготвителната работа:

  • Първо завържете конец през книга или друг подобен предмет, като възелът трябва да е отзад.
  • Сега трябва да изрежете няколко нишки. Количеството зависи от конкретната работа.
  • След като ги огънаха наполовина, те се завързаха към опъната през тях нишка.
Ако искате да направите малко нещо, например, направете гривна с помощта на техниката на макраме, тогава можете да закрепите нишките не на напречно въже, а на безопасна игла, закрепена към възглавничка за игли или друг подобен елемент от плат. Някои дори прикрепят щифт към дънките си (до областта на коленете) и тъкат гривна. Но в същото време трябва да спазвате предпазните мерки.

Можете дори да използвате електрическа лента или лепяща лента като крепежни елементи. Парче от такава лепяща лента се използва за фиксиране на горната част на тъканта към работната повърхност.

Нека започнем с прости модели, които изискват малко нишки. Те ще ви помогнат да завършите елементите на моделите за тъкане на макраме. С помощта на тази техника можете да направите гривна.

Вижте как се изпълнява възелът на десния и левия контур.

  1. Да започнем с правилния. F1 е работната нишка, а F2 е възловата нишка. Поставяме работеща нишка върху завързаната нишка, правим едно завъртане обратно на часовниковата стрелка, прекарваме края на конеца в получената примка и я затягаме.
  2. Сега завържете втори възел по същия начин, като го повдигнете към първия, след което поставете конеца отдясно под възела. Поставете работната прежда F1 отдясно на преждата с възли F2 и работете в огледален образ, за ​​да създадете възел с ляв контур.
Ако искате да научите как да правите гривни с помощта на техниката на макраме, тогава в допълнение към този модел ще ви е необходим и друг, който се нарича „татинг“.

  1. Поставете работната нишка F1 отляво и възелната нишка F2 отдясно. Извършете един затворен десен възел, след това един ляв. Така че, редувайки тези елементи, тъчете верига.
  2. Правилният фриволите започва с десния възел. Ако искате да направите ляво фриволити, започнете с левия.
Ето още една схема, която можете да използвате и при направата на гривни от макраме. Той се използва широко в тъкането на други красиви неща и се нарича "квадратен" възел.

За него ще ви трябват 2 нишки. Обикновено дължината им е 1 метър. Прегънете всяко едно на две, завържете го с напречен конец или го прикрепете към мека повърхност с карфица.

По време на процеса на тъкане работната нишка се скъсява повече от основната нишка. За да не се натрупва, можете да завържете конеца при първоначалното закрепване, така че работният да е по-голям от основния.


В този случай работниците са разположените отдясно и отляво, а двата основни са в центъра. Хвърлете лявата работна нишка върху двете основни, хвърлете дясната върху нея, прекарайте я зад основните, вкарайте я в примката, образувана отляво (този възел се нарича „ляв плосък“).


Сега повторете манипулацията в огледален образ, като започнете с дясната работна нишка (този възел се нарича „десен плосък“). Така че, редуващи се нишки, завършете цялата верига. Ще бъде релефна, двулицева. Ако искате да направите усукана верига (каквато се използва например за саксии), тогава направете само ляв или само десен шаблон.

Ако редувате "квадратни" възли в шахматна дъска, ще получите шарка "шахматна дъска".

Оригинални модели на тъкане с помощта на техника макраме

Прочетохте ли прости модели, от които можете да направите гривна. Вижте как да подредите нишките, за да завършите работата.

Това може да стане по няколко начина:

  1. Когато започнете да тъчете гривна по метода на макраме, завържете нишките така, че 10 см да останат свободни отгоре. Тоест, поставете първите възли толкова по-ниско. Когато приключите работата, изплетете една плитка от останалите горни и долни нишки. Всичко, което трябва да направите, е да ги комбинирате и да ги завържете на 2 възела.
  2. Плетена примка. Първо сплетете плитката, сгънете я наполовина, завържете възел, закрепете я към основата и след това започнете да вършите работата. Такава плетена примка ще държи добре хамак, висяща саксия и следващата.
  3. Преплетена примка. Името говори само за себе си. Сплетете останалите нишки отгоре със същата прежда. Завържете артистични възли под примката, за да я закрепите.
Продължаваме да изучаваме очарователното макраме, представяйки диаграми на още два модела за начинаещи. Първият е диамант, изработен от квадратни възли. За да го завършите ще ви трябва:
  • 6 нишки;
  • щифт или една нишка за закрепване на работата;
  • ножици;
  • възглавница или книга като основа.
Сгънете всяка от шестте нишки наполовина и закрепете. Общо ще имате 12. Погледнете диаграмата. За удобство всички нишки са номерирани.

  1. Първи ред. От централните нишки 5, 6, 7 и 8 тъчем "квадратен" възел.
  2. Втори ред - създаваме два „квадратни“ възела: първият - от 3, 4, 5, 6 нишки; а вторият - от 7, 8, 9, 10.
  3. Трети ред: два „квадратни“ възела трябва да бъдат изплетени от 1, 2, 3, 4 нишки и от 9, 10, 11, 12.
  4. Четвъртият ред е подобен на първия.
  5. От пети до трети.
  6. Шестият ред повтаря втория.
  7. А седмият е третият или първият.
Ето как да създадете други шарки с помощта на техниката макраме. За начинаещи схемите за тъкане не трябва да изглеждат сложни, следното е представено по-долу.

Закрепете 4 нишки към основата, като ги огънете наполовина, за да направите осем от тях.


Нека номерираме редовете, за да знаем на кои конци са направени квадратните възли:
  1. 1, 2, 3, 4 и 5, 6, 7, 8.
  2. 3, 4, 5, 6.
  3. В този трети ред, за квадратен модел, основните нишки ще бъдат 4 и 5, а работните нишки ще бъдат 2 и 7.
  4. Един квадратен възел. За него работната нишка е 1 и 8, а основната нишка е 4 и 5.
Сега знаете как се създава макраме, за основните възли, шаблони за начинаещи, които се използват в работата. Нека използваме тази техника, за да създадем забавен бухал, който украсява стената. Можете да го подарите на приятел или роднина и да го създадете много бързо, например, докато гледате интересен филм.

„Бухал“ - красив панел „Направи си сам“, направен от конци

Ето какъв вид бухал ще получите с помощта на техниката на макраме след завършване на работата.


По ваша преценка можете да използвате определени модели, като по този начин промените външния вид на мъдрата птица.

Във всеки случай за работа се нуждаете от:

  • памучни конци No10 - 10 метра;
  • кръгли пръчици - 2 бр.;
  • багрило;
  • четка;
  • мъниста за очи 2 бр.;
  • PVA лепило;
  • изолационна лента.

Ако дължината на нишката не ви е достатъчна (ще се укроти по време на процеса), завържете друга към нея. Когато тъчете, поставете възела от грешната страна на бухала.


Нарежете нишките на 10 части - по един метър. Закрепете ги на пръчка, така че да получите 20 нишки. За да направите това, вземете първото въже и го сгънете наполовина. Поставете центъра на тази нишка точно над пръчката, върнете двата края на въжето назад, прекарайте го през получената примка, изправете го. Прикрепете останалите 9 въжета по същия начин, в резултат ще имате 20 от тях.


Залепете пръчката към масата, за да закрепите работата. За да получите най-реалистичния бухал, направен с техниката на макраме, започваме да го правим от предната част. За да направим това, използваме модела "шахматна дъска". Направете го така, че да получите триъгълна тъкан.

  1. Първи ред.Оставете първите 2 нишки свободни, преплетете въжета 3, 4, 5 и 6, като направите „квадратен“ възел. Използвайки следните нишки, също направете възел като този.
  2. Втори ред.Оставете първите 4 нишки свободни и по същия начин направете „квадратни“ възли от следващите. В края на този ред също трябва да ви останат 4 нишки.
  3. Ред трети.Започва от седмата нишка и се състои от два квадратни възела.
  4. В четвъртия реднаправете 1 обозначен елемент - в центъра.
Сега трябва да направите очите, като използвате същата техника на макраме. Схеми за начинаещи поетапно изпълнениеосигурява се работа като за опитни майстори.


Както можете да видите, започвайки отдясно, завързваме десен възел от първите две нишки. След това правим следващия - от следващата двойка въжета и т.н. Очертаваме горната част на дясното око на бухала. Този елемент с лява ръка също се състои от 10 нишки, но възелът на бримката тук трябва да е ляв.


Описанието на работата с макраме продължава по-долу; вижте колко забавно е да направите носа на бухал със собствените си ръце. За него трябва да отделите 4 централни нишки и да изплетете 4 плоски от тях двоен възел- всеки се състои от един десен и един ляв "квадратен" възел.

Пребройте четвъртата нишка от дясната и лявата страна. Смажете краищата им с лепило. Когато изсъхне, нанижете по едно мънисто на всяка нишка.


Поставете верига от плоски възли в дупката един ред нагоре, след това я спуснете надолу, така че сплитането на макраме да помогне на бухала да има извит нос. Ние също пуснахме тези нишки в работа. И за да завършите очите на птицата, като започнете от централната нишка, първо направете бримкови възли по един диагонал, а след това по втория.


След това изпълняваме „шах“, както е показано на диаграмата. Състои се от следните редове.
  • в първия е вплетен един квадратен възел;
  • във втория - 2;
  • в третата - три;
  • в 4 - четири;
  • в петата - 5.


За да направите крилете на бухала, направете 6 двойни възела на първите и последните четири нишки. От останалата част изплетете „шахматна дъска“, както е показано на следния шаблон за макраме.


Свързваме крилата към „шахматната дъска“ и тъчем 2 реда заедно с този модел.


Изплетете един плосък възел от 7–10 и 11–14 централни нишки.


Поставете втора пръчка под работата, която ще стане кацалката на бухала. На тази основа поставете 3, 4, 5, 6 и 15-18 нишки.


След това тъчете до края според представения модел.


Завършете 5 реда шах, в края ще ви остане 1 възел. Нарежете нишките диагонално, от едната и от другата страна, и се възхищавайте каква сова получавате. Същата техника на макраме ще ви помогне да създадете оригинални ключодържатели.

Как да си направим саксия от конци?


За да направите такава саксия с макраме, нямате нужда от диаграма. Извършва се от вече познати ви възли. Трябва да се запасите с материали, но ви трябват само няколко от тях. а именно:
  • кръгла саксия или стъклена ваза;
  • бели найлонови нишки;
  • парче лента.


Нарежете 8 еднакви нишки, огънете ги наполовина и ги прикрепете към работната повърхност с лента в горната част. Използвайки деветата нишка, завъртете тези осем нишки, за да образувате примка и закрепете върха й.


Разделете 16 нишки на 4 части. Ще продължим да тъчем макраме с възли, които вече са ви познати:
  • апартамент;
  • квадрат;
  • усукана верига.
Да започнем с последния елемент. Изпълняваме усукана верига на всеки от четирите фрагмента.


Измерваме необходимата дължина и завързваме възли под всяка от четирите ленти. Ето какво ще получите на този етап:


Отдръпвайки се на 5 см от горната част на вазата или саксията, разделете всеки въжен елемент от четири нишки на две. Вземете 2 нишки от първата лента. Завържете ги с две нишки от втория елемент. Свържете ги всички по този начин. Сега използвайте новите групи от 4 нишки, за да направите следния модел.


След като стигнете дъното на саксията, направете 4 вериги от квадратни възли. След това навийте конеца напречно, както направихте в горната част на сеялката. Работата е към своя край.


Отрежете нишките и вижте колко чудесно сте изтъкали цветя от макраме. Ето някои други красиви рамки, които можете да направите за стайни растения.


Гледайте майсторския клас със снимки стъпка по стъпка, разказва и показва как обикновена пластмасова кофа за майонеза бързо се превръща в елегантна саксия.


Ето от какво има нужда:
  • пластмасова кофа и чинийка;
  • салфетки;
  • PVA лепило;
  • бяла акрилна боя;
  • зелен гваш;
  • гъба;
  • ножици;
  • алкохол;
  • шкурка;
  • прозрачен лак за нокти;
  • четка;
  • мъниста.

Можете да вземете пластмасова кофа за майонеза или сладолед. Продават лепило за PVC плоскости в същия контейнер. Просто измийте добре празния буркан и го използвайте.


Отстранете стикера от контейнера и обезмаслете външността на буркана със спирт. Боядисайте го в бяло АКРИЛНА бояв 3-4 слоя. Когато изсъхне, преминете върху него с фина шкурка.


Изрежете дизайна на салфетката, който харесвате, залепете го с разтвор от PVA и вода, взети в равни пропорции.


Добавете малко зелен гваш към бялата боя и разбъркайте.


За да направите вашите саксии необичайни, нанесете този разтвор с гъба върху частите на саксията, които не са покрити със салфетка.


По същия начин украсете чинията на подноса.


Нанесете лак върху двата продукта на 2 слоя, оставяйки всеки да изсъхне. Сега ще направим плетена саксия.
  1. Закрепваме 12 нишки, за да направим 24 края.
  2. Създаваме дръжка за саксия от плоски квадратни възли, а три ленти са усукана верига - всяка се състои от осем нишки. За да го направите, вземете 2 нишки вместо една.
  3. Разделяме всичките 24 нишки на 6 и тъкаме шест ленти с плоски квадратни възли.
  4. Стигайки до горната трета на саксията, разделяме всяка лента наполовина със собствените си ръце и тъчем нови панделки от две наши и две съседни нишки.
  5. Когато стигнете до долната трета на саксията, разделете нишките на всяка лента отново наполовина. И изплетете всяка четири вериги с квадратни плоски възли.
  6. Завържете кашпата отдолу с хлабав конец или изплетете верига с квадратни плоски възли, като използвате всички конци.
  7. Смажете краищата на въжетата с лепило. Оставете да изсъхне и нанижете мънистата. Скъсяваме дължината на нишките с ножица. Работата е завършена.


Има много повече възможности за тъкане на саксии за цветя. Ако читателите се интересуват от тях, можете да ги прочетете в някоя от следващите статии. Междувременно гледайте историята за макраме за начинаещи, за да консолидирате знанията, които току-що сте получили:

Изкуството на тъкане на възли в славянската култура се приравнява на езическите ритуали, тъй като амулетите и амулетите са направени с помощта на тази техника. В наше време изкуството на макраме се превърна не само в мода, но и в практично хоби. Съвременните занаятчии съчетават тъкането с декор от мъниста, кристали и полускъпоценни камъни. Нека се опитаме сами да овладеем тази интересна техника.

Как да направите макраме правилно с помощта на схеми за тъкане

Въведение в схемите за тъкане на макраме за начинаещи

Можете да тъчете не само панели и хамаци, използвайки техниката на тъкане на възли. Майсторките създават обеци, колиета, колани и дантели за украса на дрехите.

Първо трябва да вземете решение за качеството на нишките за тъкане и да вземете предвид няколко нюанса:

За да работите, ще ви е необходима дъска или книга в пейзажен формат. Някои майсторки нишките са прикрепени към специална тръбаили прът с малък диаметър. Но тъкането на възли в балдахин изисква известна подготовка.

Подготовка преди работа:


Сега можете да тъчете първите тренировъчни възли върху тази заготовка.

Възли и схеми за тъкане на макраме за начинаещи

Един плосък възел се състои от една примка. Как да направите това можете да видите на диаграмата.


Двоен плосък възел се използва за тъкане на фенечки от мулине или други видове конци. Обърнете внимание на последователността на тъкане: всеки следващ възел трябва да бъде огледален образ на предишния. В противен случай получената плоска нишка ще започне да се усуква в спирала.



От квадратни възли можете да изплетете ромб, както е показано на диаграмата.


Броят на възлите се измерва в десетки. Ще разгледаме основните техники със съответните диаграми.

Верига на възел.


Хамелеонов възел.


Фриволити възел.


В диаграмата можете да разгледате и опитате други, не по-малко красиви техникисъздаване на възли.

Схеми за тъкане на панели на стената с помощта на техниката макраме (със снимки стъпка по стъпка)

Стенният панел е чудесна възможност не само да практикувате техники за тъкане, но и възможност да създадете свои собствени оригинален артикулза интериор.

За панела ще ви трябва:

  • 10 нишки по 5 м всяка; ножици;
  • дървена дъска с дължина 45-50 см (тя ще стане част от бъдещия панел).

Оперативна процедура:


Разнообразете декора на дома си и създаване на оригинални бижутаМожете също така да използвате -цветя от мъниста-.

Как да тъчете колан от макраме (майсторски клас за начинаещи)

За работа ще ви трябва:

  • красива катарама с кръстосано закопчаване за конци:
  • копринени или синтетични нишки - 3 бр. 10 м всеки;
  • ножица.

Оперативна процедура:

  • първо трябва да овладеете тъкането на двоен плосък възел с централна нишка (можете да изберете различен цвят за централната нишка);

  • прикрепете нишките към катарамата, както е показано на снимката;




  • за да завършите тъкането, използвайте възела "диагонална ролка за мъниста", както е показано на диаграмата;

С помощта на тази техника можете да тъчете каишка за часовник.








Схема за тъкане на макраме за саксии (стъпка по стъпка за начинаещи)

Направи си сам схемите за тъкане на саксии за макраме са разнообразни и популярни сред майсторките. Някои хора тъкат саксии от горния ръб, други започват да тъкат от дъното. Нека да разгледаме прости схеми за начинаещи.

За работа и обучение може използвайте конци, изрязани от стари цветни тениски. Как да направите такава прежда можете да видите на снимката.


























Схема за тъкане на саксии отдолу:


За работа ще ви трябва:

  • 8 заготовки за нишка, 2-3 м всяка (в зависимост от височината, на която планирате да окачите саксията);
  • саксия за цветя; ножица.

Оперативна процедура:


Използвайки същия модел, можете да тъчете саксия, като започнете от върха. За да направите това, допълнително ще ви е необходим пръстен за закрепване на нишки. Долната част може да се завърже с общ възел и да се направи второ ниво за втората саксия.





Ето няколко примера за интериорен дизайн с помощта на прости саксии.

Ако имате готова саксия, но нямате свежи цветя, можете да направите дървета от мъниста със собствените си ръце.

Възлите могат да се използват за създаване на много практични и изискани неща. Дизайнерските бижута са високо ценени, а изобилието от заготовки за бижута и декоративни елементи в магазините за занаяти ще ви позволи да създадете оригинални висулки и обеци. Оригиналните гривни с мъниста ще бъдат достойно допълнение към комплекта.

Като начало можете да тренирате върху прости модели и да тъчете, например, ключодържател. За допълнителна регистрация вие ще ви трябват големи мъниста, ключодържател и цветни шнурове. Как да направите това можете да видите на диаграмата.





Магазините за занаяти са отделна вселена, веднъж в която вече не е възможно да излезете, без да купите нещо. -Брошките с мъниста изглеждат изящни и елегантни, защото никой друг на света няма да има такива.

Висулките и колиетата могат да бъдат изработени от всякакви налични материали. Използвани са дантела, разноцветни конци и шнурове, разноцветни мъниста и ажурна украса. Процедурата и схемата на работа се виждат на снимката.

Видео с стъпка по стъпка майсторски клас по тъкане на макраме за начинаещи

  • Бухал от макраме под формата на ключодържател може да стане ваш приятел и проста схематъкането ще ви помогне да го изтъкате за една вечер. За очите на бухала ще ви трябват няколко големи мъниста. Вижте други идеи - занаяти от мъниста - и може би ще намерите нови идеи за вдъхновение.

  • Техниката за тъкане на бляскава каишка и яка за любимото ви куче от макраме е показана в подробен майсторски клас. Ето как можете да зарадвате своя четириног приятел с вашите умения.

  • Видеото показва подробен майсторски класвърху тъкането на чанта, използвайки техниката на макраме, използвайки прост модел. Подробна история за избора на материал и допълнителни инструменти, които може да са ви необходими по време на работния процес.

Напишете как ви хареса идеята за тъкане оригинални бижутаот макраме? Приветстваме всякакви коментари.

Изкуството на макраме никога не е губило своята популярност. И всичко това, защото просто въже, сив канап или просто шнур в умели ръце се превръща в истински шедьоври на занаятите. Тази статия „Кръст“ е подготвена за начинаещи в овладяването на макраме. Това ще ви позволи да придобиете всички основни знания и да овладеете първоначалните умения за тъкане с помощта на техниката на макраме.

История на макрамето

Това изкуство се ражда с първия възел, който древният човек завързва. Първите мрежи за улов на птици и риба (първо без възли, а след това с възли) са направени от трева или животински косми.

Но моряците от ветроходния флот подобриха тази техника най-добре от всички. Поради своята професионална дейностте трябваше да могат да връзват различни морски възли, от които има повече от четири хиляди. В свободното си от основната работа време те се забавляваха с оплитане на колби, бутилки, прибори, дръжки на ножове и др.

Още от моряците през 14 век жителите на други страни научиха техниката на морско тъкане и я приложиха в своите продукти. Ето защо морските възли са толкова широко представени в техниката макраме.

Ако в наше време се използва прост материал за работа, тогава за тъкане от онова време са използвани златни нишки, копринени нишки и дантели, животински косми и кожа. Занаятчиите използвали в работата си кехлибар, мъниста, перли и дърво (използвали ги като декоративни елементи).

Примери за продукти, използващи техниката макраме

Много често продуктите, направени с помощта на техниката на макраме, украсяват не само жилищни сгради, но и обществени институции.

В продължение на много години стилизиран панел във формата на бухал е на върха на популярността като символ на мъдрост и късмет.

Стенните панели са едни от най-популярните продукти, използващи техниката макраме.

Тъкането с помощта на техниката на макраме може да се комбинира с други видове ръкоделие:

Най-простият рафт ще изглежда много по-изразителен, ако добавите тъкане към него:

Бижутата и кутиите за съхранението им могат да бъдат изработени и в техника макраме!

Стол-хамак и плетена завеса ще направят интериора на вашия дом особено уютен!

Какви нишки са подходящи за тъкане

За тъкане с помощта на техниката на макраме се използват нишки с различна дебелина и степен на усукване.

от тънки нишкикато мулине и груби конци от различни състави (найлон, коприна и памук). излизат чудесни.

С въже със средна дебелина можете да оплетете обикновено или оригинално, което ще украси вашата маса.

Дебелите нишки се използват за създаване на вътрешни завеси и др.

Саксии за цветя, изтъкани от дебело ленено или конопено въже, изглеждат страхотно.

Най-често тази техника се използва за работа с:

  • шнурове с различна дебелина,
  • дебели памучни конци,
  • найлонови въжета,
  • въже за пране,
  • разделяне на краката,
  • плоска плитка,
  • сезал,
  • юта,
  • корда,
  • растителни влакна и др.

Основни изисквания за избор на материал:

  • трябва да бъде достатъчно силен, но в същото време гъвкав;
  • отговарят на избрания модел и тема;
  • бъда добро качествои хубави цветя;
  • нишките трябва да са умерено усукани и твърди, без това красив възел няма да работи (ако нишките са твърде твърди, тогава те трябва да бъдат омекотени, като ги кипнете във вода за няколко минути);
  • повърхността на въжето не трябва да е твърде хлъзгава, което е характерно за синтетичните нишки;
  • нишките не трябва да са пухкави, тъй като възлите в продукта ще бъдат неизразителни.

Имате нужда и от инструменти и оборудване.

Материали и инструменти

1) Устройство за закрепване на конеца. Това може да бъде доста твърда и удобна възглавница.

Можете да го замените с парче пенопласт. Или можете просто да използвате облегалката на стол или фотьойл, покрита с плат. Понякога ще свърши работа дори с парче шперплат с размери 25 на 40 см или 30 на 45 см. Поставете върху него порест каучук с дебелина 5–7 см и го покрийте със здрав плат.

2) Щифтове за фиксиране на части от продукта и придаване на подходяща форма. Те трябва да са достатъчно дълги, силни, с големи глави.

3) Големи куки за плетене на една кука.

4) Сантиметрова лента.

5) Ножица.

6) Игли за плетене или шило за развързване на грозни или неправилно вързани възли.

7) Скоби (като менгеме) за фиксиране на основата на продукта.

8) Тежести за нивелиране.

9) PVA лепило за монтаж на продукти.

10) Декоративни елементи: копчета, катарами, мъниста, дървени топки - за декориране на занаяти с помощта на техниката на макраме.

Начало на работа. Конци за закрепване

Решихте да плетете продукт, използвайки техниката на макраме. Взехме решение за избора на модел, избрахме дизайна на продукта и материала. След това трябва да отрежете нишките. Но не всички изпълняват една и съща роля.

Основата е аксиални резби, по които тъкат. Необходими са по-малко от тях и трябва да са много по-кратки. Е там работни нишки, които тъкат възли. Естествено, при тъкането работните нишки се изразходват по-бързо и следователно са необходими много повече от тях.

След като отрежете конеца, трябва да го прикрепите към бара. По-често това е неравномерно закрепване, където аксиалните нишки са по-къси от работните.

Не забравяйте, че е по-лесно да започнете да учите с дебели и не много хлъзгави нишки, защото тъкането с тях е много по-лесно. Всеки възел е ясно видим. И когато овладеете основните възли и техники за тъкане според моделите, можете да преминете към тънки нишки.

Първи начин.Сгънете конеца наполовина, направете примка и го спуснете настрани от вас. Издърпваме свободните краища в цикъл и го затягаме. Имаме ключалка отгоре, а краищата на нишките зад цикъла. Трябва да изглежда като на снимката:

Втори начин.Отново правим примка, привеждаме я отзад към щангата, огъваме я към себе си и издърпваме краищата на конеца в примката. Заключване на дъното. Обърнете внимание на снимката:

Трети начинне много по-трудно, но по-интересно. Първо закрепваме нишките, като ги огъваме към себе си. След това прекарваме десния край на конеца през лентата отгоре надолу и затягаме примката. Повторете същото с левия край. Ако направите всичко правилно, ще се получи като на снимката:

В уроците на работилницата на Селена ще видите ясно процеса на закрепване на конци и тъкане на основни възли:

Основни възли за макраме

За да овладеете изкуството на макраме, трябва да овладеете техниката на плетене на основни възли.

Основните възли са прост херкулесов възелИ . Въпреки че има много различни възли в макрамето, те най-често се основават на тези основни възли.

Прост херкулесов възел

Закрепете двата кабела. След това поставете дясната връв под лявата, а лявата оплетете на примка. Обърнете внимание на диаграмата:

Десни и леви плоски възли

Защо се наричат ​​така? Каква е разликата? И те се различават само по нишката, с която започва тъкането на възела. Ако започнете от дясната страна, ще получите десен плосък възел, ако първата работеща нишка е отляво, ще получите ляв плосък възел.

За проба вземете няколко нишки с къса дължина. Закрепете ги вертикално към възглавницата. Конци No2 и No3 в средата (аксиални) са основа, а ние ще плетем с работни конци No1 и No4.

Да вземем дясна ръкарезба № 4, поставете я върху аксиалните резби и след това под резба № 1. С лявата си ръка издърпваме конец №1 под основата и го прекарваме отдолу в примката между основата и конец №4. Фигурата ясно показва последователността на работа.

След това затягаме възела. Сега разбирате защо възелът е десен. Тъй като започваме да плетем с дясната ръка и работният конец отдясно лежи отгоре на основата, а отляво отдолу. За закрепване се използва хоризонталната нишка.

Левият плосък възел е изтъкан точно по същия начин като десния, само в огледален образ.

Започваме да работим с лявата крайна нишка №1. С лявата ръка го поставяме върху аксиалните нишки в средата и под нишка № 4. След това с дясната си ръка хващаме конец № 4 отдясно, прекарваме го под основата и го издърпваме отдолу в получената бримка.

Квадратен плосък възел

За да го тъчете, трябва да овладеете техниката на плетене на плоски възли: лява и дясна ръка. Комбинирайки тези възли един с друг, ще получите квадратен плосък възел. Необходимо е да завършите с ключалка, така че продуктът да се държи здраво.

Dasha Space показва как да тъчете квадратен възел:

След като сте усвоили тъкането на квадратен плосък възел, можете да създавате различни модели и прости продукти.

Верига от квадратни възли

Прикрепяме 2 нишки към основата с помощта на неравномерно закрепване. След това започваме да редуваме левия плосък възел и десния плосък възел до необходимата ни дължина. Ще получим красива верижка, която може да се използва като гривна, дръжка за чанта или декоративна кошница.

Rep възел

Друг основен възел в макрамето е рипсовият възел. Много прилича на обемна дантела и се нарича brida.

Rep възлите могат да бъдат вертикални, диагонални и хоризонтални. Всичко зависи от местоположението на аксиалната резба.

Комбинирайки различни рипсови възли, можете да вплетете декоративни елементи в продукта.

Как се плете хоризонтален репсов възел? Издърпайте първата нишка (аксиална) хоризонтално близо до работните нишки. След това направете две завъртания отдолу нагоре и затегнете примката между завоите. Повтаряме по същия начин с друга работна нишка. И така до края на реда.

Ако имаме нужда вертикален репсов възел, тогава правим обратното. Работната нишка тук е основната нишка, разположена вертикално. Практикувайте връзване на поредица от повторни възли, хоризонтални и вертикални бридове.

Урок от Светлана Щепкина за плетене на репсови възли:

Фриволити възел

Ръбът на всеки ваш продукт ще изглежда страхотно, украсен с прекрасен модел с такова несериозно име. Тя е изтъкана доста просто, но изглежда много впечатляващо. Възелът за фриволите може да бъде изтъкан от две или четири нишки. В първия случай една нишка се сплита от втората, а във втория две външни нишки оплитат група основни нишки.

Закрепете работната нишка с ключалка към лицето. Прекарайте левия конец под основата, след това върху основата и в примката. След това върнете левия конец върху основата, след това под основата и в примката.

Как да изплетете красива панделка от възли за фриволите, плетени по двойки, вижте мини майсторския клас на Юлия Жеглова:

китайски възли

Китайските възли много често носят скрито свещено значение. Те са доста сложни, но изглеждат елегантни. Един от тях се нарича "Лотос". Често се използва за тъкане на различни висулки и дантели.

Как да плете възел китайски лотос. Необходимо е да поставите две нишки върху възглавницата, една върху друга, и да ги закрепите с щифт. След това редувайте краищата на нишките в кръг: първият - върху втория, вторият - върху третия, третият - върху четвъртия и вкарайте четвъртия в примката на първия конец. Внимателно издърпайте всеки край в различна посока, докато се образува хубав възел.

Как да завържете възел от китайски лотос, вижте видеото от Светлана Шчепкина:

Модели за тъкане на макраме

Моделът на тъкане „Паяк“ много често се използва за създаване на продукти, използващи техниката на макраме.

Първо се правят няколко квадратни възела, след което един от тях се завързва на три до шест нишки във втория ред. Основата на продукта е четвъртият и петият шнур. Когато правите третия ред, направете един квадратен възел, като използвате същата основа (4-ти и 5-ти шнур) и след това добавете 7-ия и 2-ри кичур към работата. Четвъртият ред на шаблона използва нишки 4 и 5, както и 8 и 1. Обърнете внимание на шаблона:

Вижте други схеми за тъкане на макраме по-долу:

Майсторски клас за начинаещи „Поп с техника макраме“

Много често различни стаи са украсени с живи растения. За да създадете специален стил и атмосфера, можете да поставите цветя стъклена ваза. И ако поставите този прозрачен съд в саксия, направена със собствените си ръце по техниката на макраме, можете да украсите интериора по оригинален начин.

По същия начин можете да създадете саксия за саксия.

Тук не са необходими специални умения. Основните възли за макраме са описани подробно по-горе.

За да завършите работата, ще ви трябват следните материали:

  • кръгла стъклена ваза;
  • найлонови нишки;
  • малко тиксо;
  • остри ножици;
  • монтажна основа.

Редът на работа. Вземете 8 нишки, сгънете ги наполовина и ги закрепете с лента.

Изчисляването на консумацията на нишка за работа е приблизително както следва: умножете височината на продукта по 4 и добавете малко повече за застраховка. Ако нишките са удвоени (както в този случай), тогава трябва да умножите по 8, а не по 4.

След това вземете деветата нишка и я увийте плътно около предишните нишки, за да създадете доста здрава примка.

Огледайте се добре снимки стъпка по стъпка. Те показват много подробно оперативната процедура.

Внимателно отрежете излишното с ножица.

След това разделяме нашия пакет на 4 части, всяка от които също ще има 4 нишки. И започваме да плетем ляв плосък възел. Поставяме работната нишка отляво над аксиалните нишки и под работната нишка отдясно. След това издърпваме дясната нишка под аксиалните нишки в отвора и затягаме възела. И така до височината, от която се нуждаем.

Ето как плетем усукана верига.

След няколко възела макраме можете да отстъпите и да завържете нишките отново с обикновен възел.

По същия начин трябва да изплетем още три такива шнура.

След това започваме да правим основата за вазата. Всяка част разделяме наполовина с 2 нишки.

И завързваме тези възли:

Плосък възел...

... и усукани

В долната част украсяваме продукта с квадратни възли и го оплитаме плътно, така че вазата да не изпадне.

Завързваме възел в края на всяка нишка. За да се държи по-здраво, може да се разтопи.

Това е такава красота!

Остава само да поставите вазата и да се възхищавате на красивия резултат.

Категории
Зареждане...Зареждане...