Пачуърк одеало

Корените на пачуърка са в древния изток преди новата ера, когато е представлявал средство за максимално използване на текстила. Всяко малко късче се използвало отново като се закърпи към други остатъци.

При пътуванията си на запад източните търговци го носят в Египет, където има запазени произведения от времето на фараоните, а по-късно е пренесен и в Европа. Търговците носели подсилени и подплатени дрехи изработени от множество малки парчeнца, плод на практичността и естетическата изява на жените им.

Кръстоносните походи и завладяването на Новия Свят разпространяват пачуърка из цяла Европа и в Америка. Европейските преселнички донесли със себе си уменията и традициiте свързани с пачуърка. Те изработвали завивки от парчетата стари дрехи. В наши дни такава завивка има в почти всеки американски дом, а пачуърк завивките са чести подаръци за младоженци, новородени и годишнини и в Америка и в Европа.

В Америка, европейската техника се среща с индианската, където пачуъркът има свой независим живот и дълги традиции, и се обогатява от нея. Индианците също практично изполвали парчетата плат и кожа. Техниките, които са развили се използват и до днес и носят специфичен колорит и топлина.