Какво е Икебана?

Изкуството на японската цветна подредба

Ако някога сте поставили един цветен ствол във ваза и сте се възхищавали на простотата на вашия дизайн, вие ще оцените чистите линии и недостатъчната красота на аранжировката на ikebana. Изкуството на икебана може да превърне хората, които някога смятали, че цветята са прекалено развълнувани или женствени за дома или офиса.

Икебана История

Икебана има своите корени в практиката на будизма от 6 век в Япония.

Точно като съчувствие цветята са неразделна част от много култури днес, будистите вярват, че човек трябва да предложи цветя на духовете на починалия, за да почитат Буда. Това е отговорността на храмовите свещеници, които постепенно превърнаха тези предложения в изкуство.

Думата Ikenobo се използва толкова често в контекста на ikebana дискусии, че новодошлите в изкуството може да мислят, че термините са синонимни. Всъщност думата Ikenobo се отнася до японското описание на езеро. Един свещеник от Киото, който живее на брега на езерото, бил толкова известен с икебаните си проекти, че става учител за всички, които искат да овладеят това изкуство. През 1545 г. се учредява училище Икенобо на икебана, което полага основите на дизайна на рика ikebana, който все още се практикува днес.

Ikebana цветя и растителни материали

Има смисъл, че много цветя и растения с родно азиатско наследство се оценяват в дизайна ikebana.

Някои от тези цветя имат особено значение за японските фестивали. Например, ириса се използва в ikebana дизайни за честването на момче фестивал на 5 май, а хризантемата естествено преобладава по време на Хризантема фестивал на 9 септември.

Други цветя, предпочитани в дизайна на ikebana , включват камелия , божур на дървета и нарцис.

Както при западните цветни аранжировки, листни зеленчуци и стъбла осигуряват успокояващо фолио за жизненост на цветята, така че очаквайте да видите бамбукова трева и листа, борови клони, върба и други листни елементи в договореностите.

Икебана Доставки

Ако вече сте се занимавали с флористично подреждане, ще откриете, че много от същите или подобни инструменти и материали се използват в ikebana. В допълнение към свежите цветя и листа, има три основни неща, които всеки художник ikebana трябва да има, за да създаде основни подреждания :

  1. Вази и контейнери: контейнерите Ikebana идват в много стилове, но стъклените, керамичните и облицованите бамбукови кошници са популярни решения. Вазите и контейнерите могат да бъдат високи и тесни или много плитки, в зависимост от стила на ikebana, който се практикува, и използваните растителни материали.
  2. Кензан: Японският термин за цветна жаба е кензан. Това се отнася до серия от игли, закрепени към плосък диск или мат, които държат цветя и растителни стъбла на място. Помислете за кензан като японски заместител на цветната пяна. Кензан е особено важен в ikebana дизайни, които използват плитки контейнери.
  3. Ножици или ножици: Традиционните ножици от икебана имат големи дръжки с дръжка и твърди, дебели остриета, подходящи за нарязване на чисти клонки или отрязване на деликатни цветове.

Някои ikebana художници използват флорални телчета, за да обвържат цветните стъбла заедно или да поддържат spindly цветни стъбла. Малки декоративни камъни или мрамори се използват за криене на кензан в прозрачни вази или плитки контейнери.

Икебана Стийлс

Повечето аранжименти от икебана попадат в една от трите основни дизайнерски категории. Moribana използва плосък контейнер, кензан и обикновено няколко цвята. Nageire разполага с три растителни групировки, които свободно образуват триъгълник. Shoku има вертикална или вертикална подредба, често във висока ваза. Споразуменията от Ikebana, които не спазват изрични правила, могат да бъдат наречени freestyle.

Учене Икебана

Въпреки че има много повече в тази форма на изкуството, отколкото при случайно поставяне на няколко стъбла в контейнер, създаването на прости ikebana аранжименти е възможно с някои начални инструкции. Ийкбанската любителка може да започне, като прочете няколко книги за ikebana или гледа видеозаписи.